Uhlí je mnohem víc, než pomoc při průjmu ... říká MVDr. Tereza Modrá

Uhlí je mnohem víc, než pomoc při průjmu

Podobně jako jíl, uhlí umí absorbovat toxiny a pojme a 200násobek svojí váhy. Zvířata ve volné přírodě uhlí rádi zařazují do svého jídelníčku, pokud mají možnost.  Toto chování bylo popsáno například u jelenů, velbloudů, koní nebo opic. Sama jsem viděla husy, koně a psy pojídat uhlí. Původní obyvatelé Ameriky míchali uhlí s vodou a popíjeli při trávicích potížích a archeologické výzkumy ukazují, že pravěcí lidé také uhlím nepohrdli. A moje děti uhlí milují!

Aktivní uhlí má mnoho benefitů.  Pomáhá trávicímu systému zpracovat toxiny a odvádí je pryč z krevního oběhu. Tím odlehčuje například pankreatu, játrům, lymfatickému systému a imunitnímu systému, které jsou obzvláště v dnešní době vystaveny velkému toxickému stresu.  Uhlí může pomoci při léčení plynatosti a nadýmání, průjmu, zvracení, infekcích močových cest nebo dokonce alergických reakcích na vakcíny a léky. Pravidelné užití aktivovaného uhlí může také pomoci snižovat hladinu cholesterolu, odstraňovat toxiny jako jsou mykotoxiny, pesticidy a herbicidy a dokonce i odbourávat jed z hmyzích kousnutí a štípnutí.

Aktivní uhlí je obecně bezpečné, ale jeho podávání závisí na individuální situaci a zdravotním stavu vašeho zvířete. Tělo se přirozeně brání toxinům zvracením nebo průjmem. Je důležité, aby vaše zvíře mělo možnost těchto přirozených obranných mechanismů využít. Pokud je tedy možné, nechte přirozený proces proběhnout po potřebnou dobu.

Pokud jde o vedlejší účinky aktivovaného uhlí, mohou zahrnovat zácpu, mohou narušit účinky léků na předpis, mohou způsobit dehydrataci u zvířat, především pokud jsou na suché stravě (granule), mění barvu stolice vašeho mazlíčka na černou, může ovlivnit vstřebávání vitaminů a minerálů z potravy a  pokud je podávané v podobě prášku, může být vdechnuté a podráždit plíce. Aktivované uhlí by nemělo být považováno za první volbu pokaždé, když má váš mazlíček řídkou stolici. Pokud vaše zvíře trpí chronickým nebo častým průjmem,  snažte se najít příčinu, například potravinovou intoleranci, a poté řešte konkrétní příčinu. Vždy je lepší nejprve diagnostikovat, a pak léčit.

Uhlí je mnohem víc, než pomoc při průjmu ... tak to vidí MVDr. Tereza Modrá
 

MVDr. Tereza Modrá ... aktivní uhlí je pro mne srdeční záležitost

C60 - molekula dlouhověkosti

Pravidelné podávání aktivního uhlí může samo o sobě prodloužit a zkvalitnit  život zvířeti i člověku. Uhlík má ale ještě „zázračnější“ podobu. C60 je druh fullerenu, který obsahuje 60 molekul uhlíku a přirozeně se vyskytuje například v šungitu, ale vyrábí se také průmysově.
V roce 2012 proběhla na University of Paris studie, kterou odborníci z oboru antiaging po celém světě označili za mezník. Proč? Protože pokusným zvířatům se podařilo díky aplikaci C60 v čistém olivovém oleji téměř zdvojnásobit délku jejich života.

C60 sama o sobě nijak nesouvisí s léčením konkrétních nemocí, nezvyšuje hladiny hormonů ani neurotransmiterů a nestimuluje žádný konkrétní biologický systém. Místo toho poskytuje tělu podporu, kterou potřebuje k tomu, aby se samo léčilo a udrželo si rovnováhu.

 C60 je 172krát silnější, než známý antioxidant vitamín C a dokáže rychle a účinně vyčistit tělo od škodlivých radikálů.


Další zajímavý poznatek studie byl, že zvířata podávaná s C60 v olivovém oleji nevyvinula nádory, což je obvyklá příčina úmrtí laboratorních krys používaných ve studii (ubožátka :(). C60 také stimuluje růst, a to tím, že zvyšuje množství dostupných kmenových buněk, skrze podporu mitochondriální funkce.

Závěrem

Většina léčiv syntetického i přírodního původu vyžaduje individuální přístup a při nevhodném podání může mít nežádoucí účinky. Aktivní uhlí, biouhel nebo molekula C60 patří k těm univerzálnějším prostředkům a jsou vhodné pro všechny druhy od drůbeže, přes koně až po člověka a proto je mám v takové oblibě. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz