Dodejte stromům živiny. Kořenová injektáž je pošle přímo k jejich kořenům

Zhoršená kvalita životního prostředí a klimatické změny samozřejmě ovlivňují i stromy. Ty trpí malým prostorem pro kořeny, změnami kvality půdy, suchem, ale také poškozováním nadzemních částí dřevin. Důsledkem je, že jsou stromy méně odolné vůči hmyzím škůdcům, houbovým chorobám dřevin a celkově neprospívají a chřadnou.

Kořenová injektáž stromů

Dnes už můžete pily a sekery schovat. Raději si objednejte kořenovou injektáž stromů. Ta dodá stromům potřebnou výživu a tím zlepší i jejich vitalitu a prosperitu. Injektáž kořenového systému je metoda, která stromům dodá přímo ke kořenům potřebnou výživu a tím zvyšuje jejich odolnost a vitalitu.

Kořenová injektáž se provádí pomocí speciálního injektážního stroje. V první fázi se půda v mezi-kořenovém prostoru vysokým tlakem vzduchu provzdušní, čímž vznikne prostor pro retenci vody a dodání živin. Následně se ze zásobníku stroje vpraví přímo ke kořenům dlouhodobě působící produkt.

„V Groownu používáme 100% přírodní půdní kondicionéry a organická hnojiva. Součást injektovaného produktu jsou symbiotické mykorhizní houby, půdní bakterie, biochar, zeolit a organické hnojivo", popsal složení injektážní směsi jednatel společnosti Groown Michal Hausenblas. Tyto kondicionéry mají rozhodující význam v příjmu živin a vody a jsou místem syntézy růstových regulátorů, touto aplikací se dostanou přímo k jemným kořenům stromu. Díky injektáži lze bez výrazných zásahů do komunikací a podzemních kabeláží dlouhodobě vyživovat stromy, které byly vysazeny do omezených prostorů, kde nemohou dostatečně rozvinout svůj kořenový systém.

Bez biocharu to nejde

Základ těchto výživných směsí tvoří právě biochar, který díky své poréznosti na sebe dokáže vázat další živiny a prospěšné mikroorganismy. Biochar je pyrolyzovaná dřevní štěpka, organická porézní hmota, která pomáhá zadržovat vláhu a živiny a také dodává do půdy velké množství uhlíku.

Dalšími složkami jsou v různých poměrech (přizpůsobených potřebám stromů) živiny jako dusík, fosfor, a další stopové prvky, bakterie, které pomáhají rostlinám zvládat stres životního prostředí a zvyšují dostupnost živin v půdě, trichoderma, která chrání kořeny dřevin před napadením houbovými patogeny a zlepšuje zdraví rostlin, vermikompost a zeolit, což je přírodní jíl, který pomáhá vázat vodu a živiny.

„S Dr. Uhlí spolupracujeme i na několika výzkumech. Víme, že mají svůj produkt certifikovaný, a tedy splňují požadované standardy. Jejich biochar nám vyhovuje i strukturou a velikostí,“ vysvětlil spolupráci jednatel společnost Groown, která náš biochar využívá ve svých směsích.

Šance na záchranu

Náklady spojené s kořenovou injektáží jsou zlomkem ceny, kterou byste vynaložili na odstranění a výsadbu nového stromu. Technologie je neinvazivní, stromu vždy prospěje a zároveň funguje jako prevence vůči chřadnutí, usychání nebo napadení patogeny.

„Jeden vpich stojí 490 Kč. Strom s 10metrovou korunou potřebuje po obvodu přibližně 20 vpichů + náklady na dopravu. Celková cena je tedy kolem 10 tisíc korun. Kořenová injektáž rozběhne organické procesy v půdě, podpoří rozvoj půdní mikroflóry a dlouhodobě zlepší půdní podmínky. A navíc vám neobrátíme vzhůru nohama celou zahradu,“ podotkl Hausenblas s tím, že někdy stačí poslat fotografii stromu.

„Snažíme se našim klientům maximálně vyjít vstříc a pro představu jsme schopni připravit rychlou cenovou nabídku i na dálku. V případě výraznějších zásahů, je vhodné nechat si před kořenovou injektáží zpracovat i analýzu složení půdy“. Pokud máte o kořenovou injektáž zájem, kontaktujte odborníky na www.groown.eu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz