Mykorhiza: Tajemná symbióza pod našima nohama

V přírodních ekosystémech se odehrává fascinující vzájemné soužití mezi rostlinami a symbiotickými půdními houbami. Tento fenomén je známý jako mykorhiza. Možná jste se s ním již setkali, když jste pozorovali propojení stromů s myceliem oblíbených kloboukatých hub, jako jsou kozáky, křemenáče nebo hřiby. Mykorhizní houby jsou starobylou skupinou, která existuje již více než 400 milionů let a pomohla rostlinám kolonizovat souš.

Funkce mykorhizy

Mykorhizní houby vytvářejí v půdě hustou síť vláken, která se propojují s kořeny hostitelských rostlin. Díky této symbiotické vazbě rostliny získávají mnohem více živin, například fosforu, a vody než rostliny bez mykorhizy. Zároveň houba získává uhlíkaté látky z fotosyntézy rostlin. Podhoubí mykorhizních hub také zvyšuje stabilitu půdy, brání erozi a pomáhá vázat uhlík v půdě.

 

Výhody mykorhizy

Rostliny, které jsou propojeny s mykorhizními houbami, jsou zdravější a vitálnější. Díky této symbiotické interakci se zvyšuje jejich odolnost vůči patogenům, zasolení, nedostatku vody nebo stresu z přesazení. Optimálně vyživované rostliny mají bohaté květy a množství plodů. Díky dostatku živin a ideálnímu hospodaření s vodou se také projevuje lepší chuťová kvalita plodů.

Ales_mycorrhiza_symbiotic_relationship_with_garden_plants_reali_121b41a2-e205-4349-ad75-43c7cb507742

Různé typy mykorhizy

Existuje několik typů mykorhizy, které se vyskytují u různých rostlinných druhů. Nejrozšířenějším typem je arbuskulární mykorhiza, kterou najdeme u 80 % rostlin na světě. Tento typ mykorhizy se vyskytuje u mechorostů, kapraďorostů, nahosemenných i krytosemenných rostlin.

Dalším rozšířeným typem mykorhizy je ektomykorhiza, která se vyskytuje především u lesních dřevin. Mezi ně patří jehličnaté stromy, jako jsou smrky, borovice, jedle, modříny, nebo listnaté stromy, jako jsou duby, buky, lípy, habry nebo břízy.

Specifickým typem mykorhizy je erikoidní mykorhiza, která se vyskytuje u rostlin čeledi Ericaceae, jako jsou vřesy, vřesovce, borůvky, brusinky, rododendrony nebo azalky. Tyto rostliny převažují na stanovištích s nízkým pH půdy a omezenou dostupností živin, jako jsou rašeliniště či vřesoviště.

Mykorhiza je fascinující symbióza mezi rostlinami a půdními houbami, která vytváří rozsáhlý skrytý systém pod našima nohama. Tato symbiotická interakce přináší mnoho výhod, zlepšuje životní podmínky rostlin a přispívá k bohatému růstu a plodnosti. Je fascinující, jak starobylý a zdánlivě nenápadný organismus může mít takový vliv na život naší planety.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz